Ontdek jouw carrière mogelijkheden als verpleegkundig specialist of physician assistant in de huisartsenpraktijk.
Ben jij klaar voor een nieuwe stap in carrière waarin je echt een verschil kunt maken? Als physician assistant of verpleegkundig specialist ben je een belangrijke schakel in de huisartsenzorg. Je werkt nauw samen met huisartsen en andere zorgprofessionals, biedt hoogwaardige zorg en bouwt langdurige relaties op met patiënten. Dit maakt elke werkdag uniek en waardevol.
Waarom werken in de huisartsenzorg?
- Combineer zelfstandig werken en eigen verantwoordelijkheid met samenwerking in een klein en hecht team in de huisartsenpraktijk en externe ketenpartners.
- Geen dag hetzelfde, je helpt uiteenlopende zorgvragen van jong tot oud.
- Verzekerd van regelmatige werktijden, geen weekenden, avond en nachtdiensten.
- Bouw aan langdurige behandelrelaties, patiënten lopen blijven vaak een groot deel van hun leven bij één huisartsenpraktijk.
- Je valt onder de CAO huisartsenzorg met onder andere 8% vakantiegeld, een vaste eindejaarsuitkering van 6% van het brutosalaris.
Stap in een boeiende en steeds ontwikkelende sector waarin jouw vaardigheden en passie voor zorg centraal staan. Of je nu net begint of al ervaring hebt, de huisartsenpraktijk is de ideale plek om je carrière als physician assistant of verpleegkundig specialist te starten of verder uit te bouwen.
Voor wie?
Heb jij een hbo-opleiding in de zorg afgerond en minimaal 2 jaar werkervaring? Grote kans dat jij voldoet aan de toelatingseisen van de opleidingen.
Toelatingseisen Master Advanced Nursing Pratice (MANP)
- Hbo-verpleegkunde
- Mbo-verpleegkundige met bachelor certificaat of inservice aangevuld met assessment
De opleiding duurt 2 jaar en start jaarlijks in september.
Toelatingseisen Master Physician Assistant (MPA)
- Hbo-opleiding: fysiotherapie, diëtetiek, logopedie, ergotherapie, huidtherapie, verloskunde, medisch beeldvormende en radiotherapeutische technieken.
- Operatieassistenten en anesthesiemedewerkers aangevuld met een assessment.
De opleiding duurt 2,5 jaar en start jaarlijks in september.
Verpleegkundig specialist of Physician assistant in de huisartsenpraktijk
Als verpleegkundig specialist of Physician assistant wordt je opgeleid tot een zelfstandig bevoegde behandelaren. Dit betekent dat je medische en voorbehouden handelingen mag verrichten op eigen indicatie, zoals:
- Het uitvoeren van lichamelijk onderzoek
- Het aanvragen van aanvullend diagnostisch onderzoek
- Het stellen van een differentiaal diagnose
- Het opstellen en uitvoeren van beleid
- Het voorschrijven van geneesmiddelen
- Het uitvoeren van voorbehouden handelingen, bijvoorbeeld kleine chirurgische ingrepen.
- Doorverwijzen en aanvragen van consulten
- Het verlenen van preventieve zorg en voorlichting
De zorg die verpleegkundig specialist of Physician assistant volgens de Wet BIG zelfstandig mag verlenen, moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Beperkte complexiteit
- Routinematige handelingen
- Overzienbare risico’s
- Handelen volgens landelijke richtlijnen en protocollen
Het takenpakket, waaronder de klachten en aandoeningen die zij mogen behandelen, wordt in overleg met de huisarts en VS of PA samengesteld en vastgelegd in werkafspraken. Dit takenpakket wordt jaarlijks geëvalueerd.
De zorg kan generalistisch zijn (gericht op veelvoorkomende of alledaagse klachten) of specialistisch (gericht op specifieke doelgroepen of aandoeningen, zoals ouderenzorg of bewegingsapparaat).
Werken en leren
Tijdens de opleiding ben je in dienst bij een huisartsenpraktijk voor minimaal 32 uur per week op basis van een leerarbeidsovereenkomst. Je werkt 3 dagen op de praktijk en gaat 1 dag per week naar school. Hierbij ontvang je salaris. De functie van verpleegkundig specialist (VS) of physician assistant (PA) in opleiding valt niet binnen de CAO Huisartsenzorg; dit onderwerp komt aan bod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek.
Gedurende de opleiding werk je drie dagen per week in de huisartsenpraktijk en volg je één dag per week onderwijs. In de opleiding tot physician assistant doorloop je daarnaast een vijftal korte externe stages.
De huisarts fungeert als praktijkopleider.
Na afronding van de opleiding word je ingeschaald in schaal 9 of 10 van de CAO Huisartsenzorg.
Interesse?
Wil je meer informatie of heb je interesse? Neem dan contact met ons op! HWF helpt je graag zoeken naar een opleidingsplaats. Mail naar jrexraovw@ujs.ay of bel naar 0229 – 259 373 en vraag naar afdeling HR.
Praktijkvoorbeelden
Merlynn is begonnen in huisartsenpraktijk Grote Waal als praktijkondersteuner met een achtergrond als cardiologieverpleegkundige. Twee jaar geleden kreeg ze de kans om de opleiding tot verpleegkundig specialist te gaan doen, en sinds augustus 2024 mag ze zich officieel verpleegkundig specialist noemen.
“De overgang van verpleegkundige naar verpleegkundig specialist is een hele mooie verrijking van het verpleegkundige vak, gecombineerd met de medische kennis en het klinisch redeneren”.
Als wijkverpleegkundige was Sharon toe aan een nieuwe uitdaging. Ze is opgeleid bij huisartsenpraktijk Medisch Centrum Oost waar ze vandaag de dag als VS werkt. Door middel van dit loopbaanperspectief kan een waardevolle kracht behouden blijven voor de zorg.
“Als verpleegkundige moest ik voor alle interventies goedkeuring vragen aan de huisarts,” vertelt Sharon. “Ik wilde meer eigen verantwoordelijkheid en zelf beslissingen kunnen nemen”.
Als verpleegkundig specialist in de huisartsenpraktijk heeft ze nu die verantwoordelijkheid.
Sinds 2012 loopt Velius ‘HOED voorop in de regio, door als eerste praktijk een verpleegkundig specialist op te leiden. Het verhaal van Ingrid, die deze rol vervult, is een inspirerend voorbeeld van hoe passie en nieuwsgierigheid kunnen leiden tot betekenisvolle professionele ontwikkelingen.
Gedreven door nieuwsgierigheid en de wens om zich verder te ontwikkelen, ontstond de ambitie om de opleiding tot verpleegkundig specialist te volgen.