Zorgverleners in de regio West-Friesland constateren een zorgwekkende toename van aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. In veel gevallen gaat het bijvoorbeeld om aanhoudende vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, duizeligheid, motorische uitval zonder dat daar een medische oorzaak voor gevonden kan worden. Om jongeren met deze klachten sneller terug te laten keren naar hun dagelijkse routine, waaronder school, is het van groot belang om eerder te signaleren en adequaat door te verwijzen naar de juiste zorgprofessionals.
Huisarts Carine den Boer:
“Als er sprake is van school verzuim bij kinderen met ALK (zoals hoofdpijn, buikpijn en moeheid), moet er snel gehandeld worden. Een paar maanden schoolverzuim kan al snel grote gevolgen hebben voor deze kinderen. Ook de kinderartsen willen er dan graag snel bij betrokken worden.”
Eind 2024 zijn diverse zorgprofessionals gestart met een project om een zorgpad te ontwikkelen, samenwerkingen op te zetten en te versterken en kennis te delen over ALK. Binnen het project werken kinderartsen (Dijklander Ziekenhuis), jeugdartsen (GGD), huisartsen, POH- GGZ kind en jeugd, kinderfysiotherapeuten, GGZ-professionals en kinderpsychologen nauw samen.
Het doel van het project is het ontwikkelen van een zorgpad met goede afstemming tussen behandelaren, adequate behandeling in de eerste lijn door snellere signalering en indien nodig een passende verwijzing naar de tweede lijn te bieden. Het principe van de Juiste Zorg Op de Juiste Plek wordt hiermee actief nagestreefd. Daarnaast wordt gewerkt aan een zorgkaart waarin alle zorgprofessionals uit de regio die affiniteit hebben met ALK opgenomen. Zorgverleners leren elkaar kennen, wat leidt tot een zorgkaart voor een goede verwijsstructuur.
“Met het zorgpad willen we niet alleen de zorg voor kinderen en jongeren verbeteren, maar ook een sterk netwerk opbouwen tussen verschillende zorgverleners” aldus een woordvoerder van het projectteam. “Door multidisciplinair samen te werken en kennis te delen, kunnen we de zorg efficiënter en effectiever maken.”
Een belangrijk speerpunt van het ALK Jeugd-project is het delen van kennis met een breder publiek. Naast zorgverleners worden ook scholen, gemeenten, ouders en patiënten actief betrokken. Door kennisuitwisseling en voorlichting verwacht het project bij te dragen aan meer begrip voor kinderen en jongeren met ALK en hoe deze klachten het beste kunnen worden aangepakt.
De wens is een plek te creëren, bijvoorbeeld in de vorm van een website, waar alle informatie samenkomt, zowel voor (zorg-) professionals als ouders en hun kinderen die (mogelijk) gediagnosticeerd zijn met ALK.
Het project beoogt een totale doorlooptijd van 1,5 jaar en de projectleiding wordt gefinancierd vanuit zorgverzekeraar VGZ. Het projectteam kijkt met vertrouwen naar de toekomst en hoopt een waardevolle bijdrage te leveren aan de gezondheid en het welzijn van kinderen en jongeren.
Werk je met kinderen die mogelijk ALK hebben, heb je daar affiniteit mee of vragen over? Neem dan contact op met Rob Jansen of Marlies van Eekeren r.jansen@zonh.nl of m.vaneekeren@zonh.nl.