Voor onderstaande aandoeningen en zorgprogramma’s zijn afspraken gemaakt met kaderhuisartsen en specialisten over consultatie bij medisch inhoudelijke vragen.
Atriumfibrilleren
De cardiologen zijn beschikbaar voor telefonisch overleg/via secretariaat
Contactgegevens: frpergnevnngPneqvbybtvr@jrfgsevrftnfguhvf.ay (oud)
De gespecialiseerd verpleegkundige AF poli DLZ is bereikbaar voor overleg
Contactgegevens: Ngevhzsvoevyyrera-ubbea@qvwxynaqre.ay. Tel: 0229-855483 di-wo: 14:30 – 15:30
COPD
Wanneer huisartsenpraktijken specifieke, specialistische, niet spoedeisende vragen hebben met betrekking tot de diagnostisering, behandeling en/of doorverwijzing van een chronische patiënt, dan kunnen zij advies vragen aan de kaderhuisarts COPD. Alle consultatievragen worden beantwoord met een behandel- of verwijsadvies aan de huisarts. De kaderhuisarts COPD adviseert over het longformularium COPD en is te consulteren bij vragen (bijvoorbeeld discrepantie klachten en spirometrie). Kaderhuisarts COPD: Fida Neek
Hoe dient u een consultatie in?
- Patiëntgerelateerde consulten gaan via het KIS (lees hier hoe je een verwijzing in het KIS kunt aanmaken)
- Algemene vragen: 0229 – 259 373 of cenxgvwxpbafhyrag@xrgrambetjs.ay
CVA nazorg
De neurologen zijn beschikbaar voor telefonisch overleg.
De gespecialiseerd verpleegkundige neurologie van de Omring is bereikbaar voor overleg
Contactgegevens: Tel:0229-709030, mail: gmgarhebybtvr@bzevat.ay
Diabetes Mellitus type 2
Expertteam
Wanneer huisartsenpraktijken specifieke, specialistische, niet spoedeisende vragen hebben met betrekking tot de diagnostisering, behandeling en/of doorverwijzing van een diabetes type 2 patiënt, dan kunnen zij advies vragen aan het expertteam diabetes, welke bestaat uit de expertarts en diabetesverpleegkundigen. Alle consultatievragen worden binnen 1-2 weken beantwoord met een behandel- of verwijsadvies aan de huisarts.
Het expertteam kan besluiten een patiënt te bespreken binnen het MDO welke gemiddeld 1x per maand plaatsvind. Bij het MDO sluit een internist-endocrinoloog van het Dijklander ziekenhuis aan. Uit het MDO volgt een behandel- of verwijsadvies aan de huisarts.
Indienen consultatie:
- Patiënt gerelateerde consulten gaan via het KIS (lees hier hoe je een verwijzing/ consultatie in het KIS kunt aanmaken)
- Algemene diabetes vragen: 0229 – 259373 of cenxgvwxpbafhyrag@xrgrambetjs.ay
Hartfalen
Medisch inhoudelijke vragen
Voor inhoudelijke vragen (klachten, medicatiewijzigingen, huisbezoek) over patiënten die bekend zijn in op de poli hartfalen:
- Verpleegkundig specialisten hartfalen – Riet schouten, Petra op den Kelder, Caro
- Mail: unegsnyra-ubbea@qvwxynaqre.ay
- Telefoon: 0229 – 257256
- Sein: 8406 (te bereiken via de receptie)
- Cardiologen hartfalen
- Eric wierda
- Sein: 8591 (te bereiken via receptie) of mail: r.jvreqn@qvwxynaqre.ay
- Cathelijne Dickhoff
- Sein: 8554 (ter bereiken via receptie) of mail: p.qvpxubss@qvwxynaqre.ay
- Eric wierda
Organisatorische vragen
- Keten coördinator: Angela Mulder
- Mail: nzhyqre@xrgrambetjs.ay
- Telefoon: 0229 – 259 373
Keten HVZ/ VVR
Wanneer huisartsenpraktijken specifieke, specialistische, niet spoedeisende vragen hebben met betrekking tot de diagnostisering, behandeling en/of doorverwijzing van een patient binnen de HVZ/VVR keten kan dan kunnen zij advies vragen aan de kaderhuisarts hart- vaatziekten: Bart van Oostendorp. Alle consultatievragen worden binnen 1-2 weken beantwoord met een behandel- of verwijsadvies aan de huisarts.
Indienen consultatie:
- Patiënt gerelateerde consulten gaan via het KIS (lees hier hoe je een verwijzing/ consultatie in het KIS kunt aanmaken)
- Algemene vragen: 0229 – 259373 of cenxgvwxpbafhyrag@xrgrambetjs.ay
Ouderenzorg
Consultatie kaderhuisarts ouderengeneeskunde of consulent ouderenzorg
Wanneer huisartsenpraktijken specifieke, specialistische, niet spoedeisende vragen hebben met betrekking ouderenzorg, dan kunnen zij advies vragen aan de kaderhuisarts ouderengeneeskunde of consulent ouderenzorg. Alle consultatievragen worden beantwoord met een behandel- of verwijsadvies aan de huisarts.
Hoe dient u een consultatie in?
- Patiënt gerelateerde consulten gaan via het KIS (lees hier hoe je een verwijzing in het KIS kunt aanmaken))
- Algemene vragen: cenxgvwxpbafhyrag@xrgrambetjs.ay
MDO
In de zorg voor kwetsbare ouderen vormen huisarts, praktijkondersteuner en wijkverpleegkundige het kernteam. Samen met de casemanager dementie en de specialist ouderengeneeskunde vormen zij het eerstelijns geriatrisch team. Tijdens het MDO kan dit team aangevuld worden met bijvoorbeeld de apotheker, verpleegkundigen van het verzorgingshuis, mantelzorg of een professional uit het sociaal domein.
Voor een multidisciplinair plan van aanpak is het nodig om inzichten en werkwijzen van betrokken hulp- en zorgverleners te integreren. Door af te stemmen wordt overlap en doorkruising van behandelstrategieën en plannen voorkomen. De doelen van kwetsbare ouderen zelf staan centraal. Het gezamenlijke plan van aanpak zorgt voor een passend, persoonsgericht aanbod en draagt bij aan de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Bekijk de handleiding MDO.
Consultatie specialist ouderengeneeskunde
De specialist ouderengeneeskunde (SO) is aanwezig bij het MDO en ondersteunt de huisarts. Bij afwezigheid van de apotheker kan de SO de medicatiereview op zich nemen. Een aantal weken na het MDO kan de praktijkondersteuner contact met de SO opnemen om te bespreken of er nog extra ondersteuning nodig is. De huisarts kan ook buiten het MDO de SO ter consultatie vragen, met een telefonisch consult, of een huisbezoek bij de cliënt op huisbezoek. De SO doet vervolgens aanbevelingen aan de huisarts voor in te zetten beleid.
- Overzicht Specialist ouderengeneeskunde (SO) en de koppeling met de dagpraktijk
- Document met e-mailadressen, telefoonnummers en werkdagen van de SO
Verwijzingen in zorgdomein
Zoekt u soms ook lang in Zorgdomein bij een verwijzing? Hierbij enkele routes:
- Geriant is te vinden onder GGZ, ouderen, cognitieve problemen.
- Het coördinatiepunt ouderenzorg NH is te vinden onder verpleging, verzorging, thuiszorg (VVT), complexe gezondheidsproblemen.
- Aanvragen consult specialist ouderengeneeskunde (Omring) via medisch specialistische zorg, specialisme ouderengeneeskunde, consult SO.
Eerstelijns verblijfbedden (ELV)
Als regionale samenwerkingspartners willen we samenhangende, toekomstbestendige ouderenzorg inrichten voor de regio West-Friesland. De beschikbaarheid en organisatie van Eerstelijns verblijf bedden is een belangrijk onderdeel. In de regio werken de VVT-organisaties samen in het regionale coördinatiepunt voor acute zorg. Omring heeft de regie over het coördinatiepunt en de triagisten.
Contactgegevens coördinatiepunt: 085-029712 en via vasb@pcbhqrerambetau.ay.
Documenten ELV
Perifeer arterieel vaatlijden
- Vaatchirurg: telefonisch overleggen met de vaatchirurg via huisartsenspoedlijn 0229-257448
- Enkel-arm-index door het vaatlab voor de 1e lijn:
- Verwijzing met DCWF-formulier. Verwijzing via Zorgdomein in de maak: enkel-arm-index
- Patiënten die wel door de vaatchirurgie gezien moeten worden: via Zorgdomein verwijsbrief voor combinatieafspraak claudicatio
- Verwijzing naar looptraining bij Chronisch ZorgNet: https://www.chronischzorgnet.nl/nl