Van medewerkers wordt verwacht dat ze steeds meer digitaal gaan werken en goed overweg kunnen met diverse systemen en applicaties. Echter kunnen niet alle medewerkers deze snelle digitale ontwikkelingen bijbenen. HWF wil praktijken stimuleren om serieus werk te maken van digitale vaardigheid bij medewerkers. Praktijkhouders kunnen daarom via HWF praktijkmedewerkers laten opleiden tot digicoach. Maak nu gebruik van deze mooi kans!
Word jij de digicoach van jouw team?
Werk je in de dagpraktijk en heb je affiniteit met digitale werkzaamheden? Ben jij degene die nu ook al tips geeft aan collega’s? Of vragen jouw collega’s je om even mee te kijken hoe dat systeem ook alweer werkt? Word dan de digicoach binnen jouw praktijk! HWF biedt hiervoor een 1-daagse digicoachtraining aan om nog beter inhoud te geven aan deze taak.
Wat houdt de rol van digicoach precies in?
Bij HWF leggen we de nadruk op laagdrempelige en on-the-job begeleiding van praktijkmedewerkers. De digicoaches zijn daarom bij voorkeur verbonden aan de huisartsenpraktijk waar ze werkzaam zijn. Het is belangrijk om te benadrukken dat een digicoach niet verantwoordelijk is voor technische ICT-taken zoals het oplossen van hardwareproblemen. In plaats daarvan richt de digicoach zich op het vergroten van de digitale vaardigheden van collega’s en het ondersteunen bij het gebruik van systemen en applicaties.
Een antwoord op alles is dus niet nodig, maar wat een digicoach wél nodig heeft is: de motivatie om collega’s te willen ondersteunen en begeleiden in het vergroten van hun digitale vaardigheden. Én hij of zij wil graag collega’s interesseren voor digitalisering & modernisering van de huisartsenpraktijk en de inzet van eHealth. Iets waar de digicoach zelf, uiteraard enthousiast over is!
Waarom?
Door een praktijkmedewerker de rol van digicoach te geven is er in de praktijk altijd één persoon waar collega’s met vragen terecht kunnen. Door op een coachende manier te helpen met bijvoorbeeld het HIS of NIS, Outlook of andere applicaties verbeteren de digitale vaardigheden van collega’s. Collega’s die digitaal vaardiger worden, werken zelfstandiger en hebben meer zelfvertrouwen. Het is van invloed op hoe mensen werken, wie het werk kan doen, en hoeveel werk er verzet wordt. Digitaal vaardige medewerkers hebben meer tijd voor patiënten en ervaren meer werkplezier!
HWF ondersteunt doorlopend met handige tools, content en meer trainingen en de digicoaches worden op de hoogte gehouden van nieuws en actualiteiten. Uiteindelijk is het doel om in de regio een netwerk van digicoaches op te zetten, zodat onderling succesverhalen en knelpunten gedeeld kunnen worden.
Informatie en aanmelden
Klik hier voor meer informatie over het profiel van een digicoach, de gewenste vaardigheden en welke ondersteuning er is vanuit HWF.
Bij interesse in de opleiding tot digicoach, of als je meer informatie wilt, neem contact op met Nieska Wijk via a.jvwx@ujs.ay