Een huisarts is voor patiënten goed toegankelijk en staat dicht bij inwoners, maar ook andere zorgprofessionals. Voor de Juiste Zorg op de Juiste Plek is het belangrijk dat huisartsen samenwerken met deze professionals, en hen betrekken bij de ondersteuning en behandeling van patiënten. Op een manier die past bij de situatie en behoefte van de patiënt. Een voorbeeld van die samenwerking is de ontwikkeling van het Digitaal anderhalvelijns consult (DAC). HWF (Huisartsenorganisatie West-Friesland) faciliteert en ondersteunt huisartsen.
Het DAC biedt huisartsen de mogelijkheid om (medisch) specialistische zorg te consulteren vanuit de huisartsenpraktijk en draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Patiënten worden zo niet onnodig doorverwezen naar specialistische zorg in de regio. Daardoor nemen de zorgkosten in de regio af, neemt de patiënttevredenheid toe, wordt deskundigheid bevorderd en samenwerking versterkt.
Digitaal Anderhalvelijns Consult (DAC) in de praktijk
Het DAC is beschikbaar voor alle praktijken in onze regio.
Het aanvragen van een DAC gaat via Zorgdomein. In de instructie routing Zorgdomein-DAC staat hoe je het DAC aanbod voor locatie Hoorn van het Dijklander ziekenhuis kan vinden. Hierbij vragen wij jullie aandacht voor het selecteren van het aanbod van locatie Hoorn in Zorgdomein.
Het actuele DAC aanbod voor Dijklander locatie Hoorn is te vinden in Zorgdomein. Afstemming over nieuw aanbod vindt plaats in de vakgroep overleggen met huisartsen en specialisten. De criteria die van toepassing zijn op het aanbod staan vermeld in Zorgdomein.
De huisarts neemt de volgende stappen bij het gebruik van het DAC
Patiënten die zorg krijgen via een (keten)zorgprogramma komen niet in aanmerking voor een DAC bij het betreffende specialisme dat gerelateerd is aan de chronische ziekte waarvoor het zorgprogramma is ingezet. Bijvoorbeeld voor Zorgprogramma DM2 is geen DAC mogelijk bij Interne geneeskunde (endocrinologie).
Er is financiering voor het toepassen van een DAC. Vanaf 2024 verloopt de vergoeding van de inzet van de huisarts in het kader van een digitaal meekijkconsult (DAC) met de specialist via de reguliere consulten op basis van de tijd per patiëntencontact.
Voor patiënten valt het DAC onder de basisverzekering. Er wordt geen aanspraak gemaakt op het eigen risico.
Gemeente Hoorn: 1.Hoorn
website, praatplaat, factsheet, contactpersonen en werkwijze
Gemeente Koggenland: Zorgteam Koggenland
Website en werkwijze
Gemeente Opmeer: WIJkteam OpMEER
Website en werkwijze
Gemeente Enkhuizen: Stadteam Enkhuizen
Website en werkwijze
De GLI richt zich op een gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Een programma bestaat groepssessies en individuele sessies en duurt 2 jaar. Het doel is om GLI in de hele regio West-Friesland aan te bieden. Samen met de zorgverzekeraar, de gemeenten, leefstijlcoaches, fysiotherapeuten en diëtisten.
Bij psychosociale klachten spelen onderliggende maatschappelijke problemen vaak een rol. Welzijn op Recept bevordert de eigen regie van mensen, door middel van verschillende welzijnsarrangementen.