COPD is een chronische longziekte waarbij de longen zijn beschadigd. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).
De luchtwegen worden smaller (nauwer) en werken minder goed. Daarom heeft u minder zuurstof en is ademen moeilijker. U heeft minder energie. Normale dingen zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden kunnen lastig zijn. De klachten bij COPD zijn: hoesten, benauwdheid of vermoeidheid.
U kunt niet genezen van COPD. Stoppen met roken, bewegen en gezond eten zijn belangrijk bij COPD. Medicijnen helpen om de klachten te verminderen of een longaanval te voorkomen. Op thuisarts.nl vindt u meer informatie.
Bij wie kan ik terecht
Bij het Zorgprogramma COPD zijn diverse zorgverleners betrokken: van huisarts tot diëtist. Stuk voor stuk specialisten op het eigen vakgebied, die elkaar qua kennis en kunde aanvullen en versterken.
Huisarts en praktijkondersteuner (POH)
Uw huisarts en POH zijn uw aanspreekpunt. De huisarts is eindverantwoordelijk voor de medische behandeling. Bij de POH kunt u tijdens praktijkuren met al uw vragen over COPD terecht. De POH ziet u tenminste één keer per jaar – tenzij u meer afspraken nodig heeft – en houdt de huisarts op de hoogte. Tijdens het consult zal de POH nagaan hoe het met de COPD, de klachten en beperkingen in het dagelijks leven gaat. Ook zal de POH het medicatiegebruik bespreken. Als het nodig is wordt een longfunctiemeting uitgevoerd. Daarnaast begeleidt de POH bij het stoppen met roken en geeft hij of zij u leefstijladviezen over voeding en beweging. De POH en huisarts stellen samen met u een zorgplan op.
Begeleiding en doorverwijzing
Binnen het Zorgprogramma COPD kan de huisarts voor specifieke vragen overleg plegen met een specialist zoals de longarts. Ook kunt u door de huisarts of POH doorverwezen worden naar een diëtist, bijvoorbeeld op het moment dat u een te laag gewicht, overgewicht, ongewenst gewichtsverlies of te lage spiermassa heeft. Soms is begeleiding door een fysiotherapeut nodig, voor het aanleren van ademhalingsoefeningen of een beweegprogramma. Raadpleeg uw zorgverzekeraar over mogelijke vergoeding van fysiotherapie.