In Nederland zijn er twee tot drie miljoen mensen met aanhoudende lichamelijk klachten (ALK). Een patiëntengroep die zich niet goed gehoord voelt, veel geld kost en veel frustratie oplevert bij zorgverlener en patiënt. “Het is een heel groot onderwerp waar nauwelijks aandacht voor is en bijna niemand in gespecialiseerd is,” zegt Carine den Boer. Zij is een gepromoveerd (kader)huisarts GGZ met een missie: Zorg voor mensen met ALK verbeteren en verbinding maken tussen somatische en psychologische zorg.
Carine heeft recentelijk meegewerkt als expert aan een item van EenVandaag over een patiënt met ALK en een verslaving aan voorgeschreven opiaten. Ze werkt graag mee aan dergelijke items zodat de juiste informatie wordt verspreid in de media. “Ik zie regelmatig dat journalisten het niet helemaal hebben begrepen en de verkeerde informatie delen.”
Carine wil collega huisartsen meegeven dat het helpen van ALK-patiënten niet ingewikkeld is, maar juist een leuke en interessante uitdaging is. “Je moet een soort puzzel met de patiënt gaan leggen en dit puzzeltje is bij iedere patiënt anders.” Patiënten met ALK worden volgens Carine vaak niet serieus genomen bij de klachten die ze ervaren. Daarom is het extra belangrijk dat huisartsen deze patiënten groep wel serieus neemt, zodat ze zich gehoord voelen en hun klachten aangepakt kunnen worden.
Het doel van Carine is om aanhoudende lichamelijke klachten onder de aandacht brengen bij huisartsen en huisartsen scholen in het omgaan met patiënten met ALK. Ze doet er alles aan om de juiste informatie over ALK-patiënten te verspreiden en zo kennis over ALK bij de mensen te vergroten.
Bekijk de volgende video waarin Carine den Boer ALK verder toelicht: