Diabetes type 2, ook wel suikerziekte of Diabetes Mellitus type 2 genoemd, is een chronische stofwisselingsziekte waarbij u teveel suiker in het bloed heeft. De cellen in uw lichaam reageren niet meer goed op het hormoon insuline.
Insuline is nodig voor het vervoer van suiker uit het bloed naar de lichaamsweefsels. Het zorgt ervoor dat cellen genoeg suiker uit het bloed halen. Bij geen of onvoldoende insuline heeft het lichaam moeite om de glucose uit het bloed te krijgen en stijgen de bloedglucosewaarden. Op langere termijn kunnen door de hoge bloedglucosewaardes problemen ontstaan aan het hart (hart- en vaatziekten), ogen (retinopathie), zenuwen (neuropathie) en nieren (nefropathie).
Er zijn meerdere soorten (typen) diabetes: type 1 en type 2
Bij type 1 diabetes heeft het lichaam een duidelijk tekort aan insuline. Het is dan nodig om dagelijks insuline te spuiten om de bloedglucose op peil te houden. Type 1 diabetes komt meestal op jongere leeftijd voor en is een auto-immuunziekte. Het eigen afweersysteem is de oorzaak, behalve op ziektes richt het afweersysteem zich op lichaamseigen cellen. In dit geval vernietigt het de cellen die insuline aanmaken. Over de oorzaak hiervan is nog maar weinig bekend.
Bij type 2 diabetes is er sprake van een stoornis in de aanmaak van insuline en zijn de lichaamscellen niet in staat voldoende glucose op te nemen. Dit wordt ook wel insulineongevoeligheid genoemd. Bij type 2 diabetes speelt erfelijkheid een rol, maar ook ongezonde voeding, ernstig overgewicht (vooral zichtbaar rond de buik), te weinig lichaamsbeweging en stress zijn van invloed. Gezond leven kan type 2 diabetes voorkomen of uitstellen, maar dit geldt uiteraard ook voor de eventuele (lange termijn) complicaties wanneer u de diagnose al hebt gekregen.
Naast type 1 en 2 diabetes zijn er ook een aantal minder vaak voorkomende vormen van diabetes, zoals genetische vormen of diabetes veroorzaakt door medicijnen zoals prednison.
Een huisarts kan door middel van een vingerprik en het meten van een druppel bloed vaststellen of u diabetes heeft.
Risico’s en complicaties
Als gevolg van diabetes kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan aan ogen, voeten, nieren, hart- en bloedvaten en het zenuwstelsel. Het gezichtsvermogen kan afnemen, wonden genezen minder snel, kans op infecties is groter, nieren kunnen minder goed gaan werken en het gevoel in voeten, benen en armen kan geleidelijk afnemen. Bij langdurig hoge bloedglucosewaarden is de kans op het krijgen van deze complicaties groter. De voornaamste oorzaak van overlijden bij diabetes zijn hart- en vaatziekten. Zonder adequate behandeling van diabetes is het sterfterisico vier maal zo groot als bij mensen die geen diabetes hebben. Wellicht een goed moment om uw leefstijl te checken en te kijken of daar nog winst uit te halen valt.
Meer informatie over diabetes type 2 vindt u op thuisarts.nl / Diabetesvereniging Nederland of in de video Diabetes; wat doe ik eraan?
Bij wie kan ik terecht
Mensen die deelnemen aan het Zorgprogramma Diabetes hebben de diagnose diabetes type 2. Patiënten worden via de eigen huisarts aangemeld. De diabeteszorg vindt meestal plaats in de eigen huisartsenpraktijk, dan is de huisarts of praktijkondersteuner het aanspreekpunt. Bij het zorgprogramma werken zorgverleners nauw samen, bijvoorbeeld voor een fundus-onderzoek (oogfoto).
Bij dit zorgprogramma Diabetes zijn diverse zorgverleners betrokken: van huisarts tot diabetesverpleegkundige. Stuk voor stuk specialisten op het eigen vakgebied, die elkaar qua kennis en kunde aanvullen en versterken.
Huisarts en Praktijkondersteuner (POH)
Uw huisarts en POH zijn uw aanspreekpunt. De huisarts is eindverantwoordelijk voor de medische behandeling. Elke drie maanden komt u op controle bij de POH. Hierbij worden onder andere uw glucosewaarde, gewicht en bloeddruk gemeten en zo nodig uw voeten gecontroleerd. Ook wordt er nagegaan of u klachten heeft. De POH informeert de huisarts na elke controle en beantwoordt al uw vragen over diabetes. De POH en huisarts maken samen met u een zorgplan. De controles ondersteunen u bij het zo positief en constructief mogelijk omgaan met diabetes.
Begeleiding en doorverwijzing
Na het stellen van de diagnose meldt de huisarts u aan voor het zorgprogramma. Gemiddeld 1 keer per 2-3 jaar ontvangt een uitnodiging voor een fundusfoto (oogfoto).
De POH doet jaarlijks de voetcontrole en bloed en urine-onderzoek. De POH kan u bij een verhoogd risico op voetproblemen doorverwijzen naar een podotherapeut. De podotherapeut stelt indien nodig een persoonlijk behandelplan op en kan u verwijzen naar een pedicure.
Meer informatie
Links
Leefstijl:
- Diabetes en gezonde voeding
- Diabetes en gezond bewegen
- Diabetes en alcohol
- Stoppen met roken
- Gecombineerde Leefstijl Interventies (GLI)
Onderzoeken:
Behandeling:
- Zie leefstijl
- Medicatie
Vakantie:
Vergoeding van voetzorg
Uw huisarts is aangesloten bij HWF. Wij hebben als doel om de zorg voor diabetespatiënten kwalitatief hoog te houden en de kosten zo laag mogelijk. Voetzorg is belangrijk voor diabetespatiënten.
De vergoeding die u voor voetzorg ontvangt, hangt af van het behandelplan zoals deze is opgesteld door uw podotherapeut en het zorgprofiel dat u heeft. Heeft u zorgprofiel 1 dan krijgt u ieder jaar een voetonderzoek (screening) bij uw huisarts, podotherapeut of medisch specialist. De kosten van dit onderzoek worden vergoed vanuit de basisverzekering.
Heeft u zorgprofiel 2 dan stelt de podotherapeut een behandelplan op waarin bepaald werd hoeveel en welke behandelingen worden uitgevoerd en door welke pedicure. De pedicure moet een samenwerkingsovereenkomst hebben met de podotherapeut. Alleen medische voetzorghandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het eigen risico wordt niet belast.
Bijvoorbeeld: als er geen medische indicatie is voor het knippen van de nagels, dan is het knippen van de nagels niet in het behandelplan opgenomen. Het is afhankelijk van de zorgverzekering of deze kosten gedeclareerd kunnen worden.
Samengevat:
Om de voetzorg vergoed te krijgen, is het belangrijk dat u let op het volgende:
- De huisarts of praktijkondersteuner verwijst u naar de podotherapeut;
- U heeft zorgprofiel 1 dan worden uw voeten een keer per jaar gescreend. Dit onderzoek wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
- U heeft een zorgprofiel 2 of hoger. De podotherapeut stelt een behandelplan op. De noodzakelijke behandelingen uit dit behandelplan worden vergoed vanuit de basisverzekering.
Heeft u vragen over voetzorg? Stel deze dan aan uw huisarts of praktijkondersteuner.