Patiënten met een chronische aandoening hebben naast zorg/begeleiding door de huisarts/ praktijkondersteuner ook recht op paramedische zorg vergoed uit de basisverzekering. Onder paramedische zorg vallen, podotherapie, fysiotherapie, oefentherapie, logopedie, ergotherapie, diëtisten.
HWF heeft diëtisten en podotherapeuten gecontracteerd die deze zorg voor patiënten die participeren binnen de ketens mogen uitvoeren. Voor andere paramedische zorg zijn geen afspraken gemaakt binnen de ketens en gelden vergoedingsvoorwaarden die zijn opgesteld per verzekeraar.
Voor een aantal ziektebeelden is het belangrijk om naar een zorgverlener door te verwijzen die gespecialiseerd is in het behandeling van dat specifieke ziektebeeld. We hebben een aantal zorgverleners op rijtje gezet.
Dietiek
Diëtetiek is de voorlichting over voeding en eetgewoonten met een medisch doel. Daarnaast gaat het om het behandelen met dieettherapie gericht op het opheffen, verminderen of compenseren van met voeding samenhangende of door voeding beïnvloedbare ziekten of klachten.
Vergoeding binnen de keten
Wanneer een patiënt deelneemt aan de keten: COPD, Diabetes, HVZ/VVR wordt medisch noodzakelijke zorg vergoed uit het ketentarief indien de zorg wordt afgenomen bij een door ZWF gecontracteerde diëtist, hiervoor geldt geen eigen risico. De patiënt heeft recht op tenminste 3 behandeluren per kalenderjaar. Wanneer het medisch noodzakelijk is kan de diëtist extra minuten aanvragen bij ZWF.
Buiten de keten
Wanneer een patiënt niet participeert binnen een keten, heeft de patiënt vanuit de basisverzekering rechtop 3 behandeluren per kalenderjaar. Eventuele extra minuten wordt bij een aantal verzekeraars vergoed uit een aanvullende verzekering. Vergoeding geld alleen wanneer de zorg wordt geboden door een diëtist die en contract heeft met de betreffende zorgverzekeraar.
Dieetpreparaten/ dieetvoeding
Dieetpreparaten zijn voedingsmiddelen met een andere samenstelling en in een andere vorm dan normale voeding. Dieetpreparaten zijn speciaal bewerkte of samengestelde producten voor bijzondere voeding. Het gaat hierbij om polymere, oligomere, monomere en modulaire voedingsmiddelen, zoals sondevoeding of drinkvoeding.
Als blijkt dat een patiënt een dieetpreparaten of dieetvoeding nodig heeft moet dit door de (huis)arts of diëtist worden voorgeschreven. Dieetvoeding wordt niet vergoed uit het ketenzorgtarief en hiervoor geldt het eigen risico.
Verwijzen
- Binnen de keten: voor patiënten die participeren binnen de ketenzorg wordt verwijzing gedaan via Health Connected. Lees hier hoe je dit doet.
- Buiten de keten:
- Patiënten kunnen zonder verwijzing zelf een afspraak maken bij een diëtist (Directe Toegankelijkheid Diëtist). Wanneer er niet wordt voldaan aan de vergoedingscriteria van de verzekeraar, komen de kosten van de behandelingen voor rekening van de patiënt.
- Patiënten kunnen door de huisarts/ praktijkondersteuner verwezen worden via Zorgdomein. Het is afhankelijk van de toezichtspraktijk of het ook mogelijk is om per (beveiligde mail) een verwijzing te sturen. Ook bij verwijzing door de huisarts gelden de vergoedingscriteria per zorgverzekeraar. Voor diëtiek buiten de keten geldt dat dit wordt verrekend met het eigen risico met uitzondering van kinderen <18 jaar.
Longtherapeut bij COPD
De behandeling van COPD door een gespecialiseerde Chronisch ZorgNet longtherapeut richt zich op meer bewegen, meer kunnen en het verbeteren en/of optimaliseren van de ademspierfunctie. Op basis van zowel de lichamelijke beperkingen die het gevolg zijn van COPD, als de psychische gevolgen van de aandoening, zoals angst, benauwdheid en omgaan met de ziekte, wordt een passend behandelplan geschreven met in het bijzonder aandacht voor leefstijl. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten op stoppen met roken, goed en consequent gebruik van medicatie, gezonde voeding en bewegen als vast onderdeel van het dagelijks leven. Een Chronisch ZorgNet therapeut is uitgebreid getraind in motiverende gespreksvoering en veelal Rookstop coaching om leefstijlverandering effectief te kunnen begeleiden. De veelal langdurige behandeling van COPD door de fysio- of oefentherapeut, biedt ook de ruimte om leefstijlverandering goed te begeleiden. Dankzij de vele contactmomenten kan de behandeling goed worden gemonitord en kunnen waar nodig andere zorgverleners vroegtijdig ingeschakeld worden, zoals een diëtist of een ergotherapeut.
Vergoeding
Er is geen vergoedingen mogelijk uit het ketentarief.
Fysio- en oefentherapie bij COPD wordt vergoed vanuit de basisverzekering (bij de diagnose COPD Gold 2 of hoger, waarden van FEV1/FVC <0,70 en FEV1<80%). Een verwijzing van de huisarts of longarts is altijd nodig om de behandelingen fysio- of oefentherapie bij COPD vergoed te krijgen.
De behandelend therapeut bekijkt in welke categorie een patiënt valt, waarbij categorie A de lichtste categorie is en categorie D de zwaarste. Per categorie is een maximaal aantal behandelingen fysio- of oefentherapie vastgesteld dat uit de basisverzekering wordt vergoed. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen het eerste behandeljaar en verdere behandeling in de onderhoudsfase.
De categorieën zijn gemaakt op basis van ziektelast, fysieke capaciteit en longaanvallen. Een hoge ziektelast wordt vastgesteld met CAT ≥18 of de CCQ ≥1,9. De beperking in fysieke capaciteit wordt gemeten met de 6 MinutenWandelTest. Wanneer deze score minder dan 70% dan de voorspelling is, is er sprake van een beperking. Voor het bepalen van de categorie wordt het stroomschema van het KNGF gebruikt.
Verwijzen
- Vindt hier een longtherapeut van Chronisch ZorgNet
- Verwijzen gaat via DigiH Zorgverwijzer – DigiH
Gesuperviseerde looptherapie (GLT) bij PAV
De behandeling van perifeer arterieel vaatlijden door een gespecialiseerde Chronisch ZorgNet therapeut bestaat uit een traject gesuperviseerde looptherapie met leefstijlbegeleiding, zoals beschreven in de KNGF-richtlijn symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden. Dit is een intensief traject van een jaar. Het doel is om de loopafstand te vergroten, gerelateerde gezondheidsrisico’s te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Daarbij wordt rekening gehouden met andere aandoeningen van de patiënt (comorbiditeit) en/of andere beperkingen.
Vergoeding
Er is geen vergoedingen mogelijk uit het ketentarief.
Fysio- en oefentherapie bij perifeer arterieel vaatlijden wordt vergoed vanuit de basisverzekering (bij de diagnose claudicatio intermittens, stadium fontaine 2). Er worden maximaal 37 behandelingen vergoed binnen een traject van 12 aaneengesloten kalendermaanden. Een verwijzing van de huisarts of specialist is altijd nodig om fysio- of oefentherapie vergoed te krijgen.
Veel zorgverzekeraars hanteren voor gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding een selectief inkoopbeleid. Het traject wordt dan alleen vergoed als deze wordt gegeven door een Chronisch ZorgNet therapeut die gespecialiseerd is in de behandeling van perifeer arterieel vaatlijden.
Als een patiënt een eerder traject gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding heeft doorlopen is het per verzekering afhankelijk of en onder welke voorwaarden een tweede traject vergoed wordt. Adviseer de patiënt hierover contact op te nemen zijn de verzekeraar.
Verwijzing
- Vind hier een therapeut van Chronisch ZorgNet: Zorgzoeker – DigiH
- Verwijzen gaat via DigiH Zorgverwijzer – DigiH
GLI-aanbieders
De gecombineerde leefstijl interventie (GLI) is per 2023 regionaal gecontracteerd. Dat betekent dat de zorg alleen wordt vergoed als er wordt verwezen naar bij HWF gecontracteerde GLI-aanbieder.
Podotherapie
Patienten met verhoogde Sims (zorgprofiel 2 of hoger) hebben recht op verzekerde medisch noodzakelijke voetzorg.
Let op: vergoedingen uit de basisverzekering zijn per 2023 uitgebreid. Niet alleen reuma of diabetes patiënten hebben recht op vergoeding maar ook bijvoorbeeld patiënten na een oncologische behandeling met een verhoogd zorgprofiel (dit valt niet onder het ketentarief)
Lees hier hoe je een zorgprofiel vaststelt.
Vergoeding
Vergoeding binnen de keten
Wanneer een patiënt met een zorgprofiel 2 of hoger deelneemt aan de keten: Diabetes wordt medisch noodzakelijke zorg vergoed uit het ketentarief indien de zorg wordt afgenomen bij een door HWF gecontracteerde podotherapeut, hiervoor geldt geen eigen risico.
Buiten de keten
Wanneer een patiënt niet participeert binnen de keten DM, heeft de patiënt vanuit de basisverzekering recht op medisch noodzakelijk voetzorg. Hiervoor moet de patiënt verwezen worden naar podotherapeut die een contract heeft met de zorgverzekeraar. Er geldt hiervoor geen eigen risico.
Onderstaande geldt voor zowel vergoeding binnen als buiten de keten.
Vergoeding van voetzorg geldt alleen voor medisch noodzakelijke zorg. De podotherapeut herhaald het voetonderzoek en stelt een persoonlijk behandelplan op. In dit behandelplan wordt ook beschreven hoeveel pedicure de patiënt per kalenderjaar vergoed krijgt. De podotherapeut verwijst de patiënt door naar een pedicure die bij de podotherapeut is aangesloten. Zonder tussenkomst van de podotherapeut wordt pedicurezorg niet vergoed.
Let op! Alleen medisch noodzakelijke voetzorg wordt vergoed. Welke medisch noodzakelijke voetzorg dit betreft staat beschreven in het persoonlijk behandelplan van de podotherapeut. Voor het knippen van gezonde nagels (niet medisch noodzakelijk) kan de pedicure kosten in rekening brengen. Hierover moet ze de patiënt wel vooraf informeren.
Ambulante behandeling (visite aan huis)
Aan huis behandeling is er voor patiënten die wegens ziekte en/of beperkingen niet in staat zijn hun woning te verlaten. In alle andere gevallen dient de patiënt naar de praktijk te komen. De podotherapeut stelt vast, aan de hand van regels gesteld door de verzekering, of er een indicatie is voor ambulante zorg. Bij het verwijzen kan de huisarts/POH aangeven of er medische indicatie is voor aan huis behandeling, deze indicatie moet worden toegelicht. Wanneer blijkt dat er niet aan de indicatie wordt voldaan wordt het verzoek voor ambulante behandeling afgewezen.
De extra kosten voor aan huis behandeling worden bij medische noodzaak vergoed uit het ketenzorgtarief/ basisverzekering.
Hulpmiddelen
Hulpmiddelen door de podotherapeut voorgeschreven worden niet vergoed uit het ketenzorgtarief/ basisverzekering. Deze hulpmiddelen worden in sommige gevallen vergoed uit de aanvullende verzekering. Wij adviseren de patiënt contact op te laten nemen met de verzekeraar. Vindt hier een overzicht van vergoedingen per verzekeraar Vergoedingenoverzicht Podotherapie – NVvP
Verwijzen
- Binnen de keten: voor patiënten die participeren binnen de ketenzorg wordt verwijzing gedaan via Health Connected. Lees hier hoe je dit doet.
- Buiten de keten:
- Patiënten kunnen door de huisarts/ praktijkondersteuner verwezen worden via Zorgdomein. Het is afhankelijk van de praktijk of het ook mogelijk is om per (beveiligde mail) een verwijzing te sturen.
Stoppen met roken
Stoppen met roken: met professionele begeleiding
Door een aantal praktijken wordt begeleiding voor stoppen met roken aangeboden in de praktijk. Dit gebeurt door de huisarts of praktijkondersteuner. Stoppen met roken begeleiding is onderdeel van het ketentarief en mag niet los worden gedeclareerd door POH/HA.
Wanneer de huisarts/praktijkondersteuner niet voldoende geschoold is in stoppen met roken begeleiding, wordt geadviseerd de patiënt naar een externe stopcoach te verwijzen.
Vindt hier een hulpverlener in de buurt: Hulp bij stoppen met roken – Vind hulp bij jou in de buurt – Ik stop nu
Groepstraining
Welke groepstrainingen bestaan er? – Kies uit de lijst – Ik stop nu
Online zelfhulp
Welke online programma’s bestaan er om te stoppen met roken? – Ik stop nu
Patiënten kunnen altijd gebruik maken van de gratis Stoplijn via 0800-1995
Vergoeding
De basisverzekering vergoed 1x per jaar een stoppen met roken programma (100% vergoed, zonder verrekening met het eigen risico). De voorwaarden verschillen per verzekering.
Zoek hier per verzekeraar de voorwaarden: Stoppen met roken Vergoeding – Zorgverzekeraars betalen de hulp (ikstopnu.nl)
Valpreventie en beweeginterventies
Bij patiënten met een verhoogd valrisico wordt ingezet op valpreventie. De valpreventie bestaat voor een gedeelte uit adviezen voor in en om het huis (loopruimte, kleedjes, dorpels, etc.), maar het bestaat ook uit oefentherapie. Deze is onder andere gericht op het evenwicht, spierkracht, uitvoering van dagelijkse bezigheden en dubbeltaken.
Er zijn drie valpreventieve beweeginterventies door het RIVM erkend.
- Vallen verleden tijd (ook geschikt voor mensen met osteoposose)
- In balans (ook geschikt voor mensen die enigzins kwetsbaar zijn)
- Otago (ook geschikt voor zeer kwetsbare ouderen)