Bij Huisartsenorganisatie West-Friesland (HWF) begrijpen wij dat het starten als praktijkhouder spannend kan zijn. Daarom heeft HWF een mentorschapsprogramma ontwikkeld om startende praktijkhouders te koppelen aan ervaren praktijkhouders, om zo de nieuwe praktijkhouders een handje te helpen bij de start van het praktijkhouderschap. Meer informatie over het mentorschapsprogramma vind je hieronder.
Wat is een mentor?
Een mentor is een (gepensioneerd) praktijkhoudend huisarts. Hij of zij heeft ervaring met praktijkhouderschap en heeft zelf het proces van praktijkovername. Een mentor biedt begeleiding, kennis, inzicht en perspectieven aan huisartsen die een praktijk willen overnemen, een 0-praktijk willen opstarten, of die onlangs al met dit proces zijn begonnen.
Wat houdt het programma in?
- Starters en (gepensioneerd) praktijkhoudend huisartsen die zich willen opgeven voor het mentorschapsprogramma kunnen zich aanmelden via onze website.
- HWF deelt een informatiepakket met de mentoren en met de mentees.
- HWF koppelt de mentoren en de mentees. Hierbij wordt rekening gehouden met de regio waarin de mentor en de mentee woonachtig zijn, ervaringen en doelen.
- Er volgt altijd eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek tussen de mentor en de mentee.
- Er vindt vervolg plaats als beiden denken dat de mentor de mentee goed kan begeleiden bij het behalen van de (persoonlijke) doelen. Beide partijen ondertekenen dan de intentieverklaring en stellen het mentorschapsplan vast. Daarna start het mentorschapsprogramma.
- Het mentorschapsprogramma duurt in principe 1 jaar. Bij de eindevaluatie kan worden bepaald of de mentorschapsrelatie langer wordt voorgezet. De frequentie van contact tijdens het mentorschapsprogramma kan onderling tussen de mentor en de mentee worden bepaald. Het advies is om ongeveer één keer per vier tot zes weken contact te hebben.
- Bij vragen over het mentorschapsprogramma kunnen de mentoren en de mentees via de mail contact opnemen met de contactpersoon van HWF om een telefoon/teams afspraak in te plannen. Ook kunnen tools en ondersteuning aangevraagd worden.
Wat zijn de randvoorwaarden om je aan te melden als mentee?
Je kan je aanmelden als mentee als je:
- Van plan bent om een praktijk over te nemen of om een nul-praktijk in West-Friesland te starten;
- Onlangs (0-6 maanden geleden) begonnen bent met het proces van praktijkovername of de opstart van een nul-praktijk in West-Friesland.
Wat zijn de randvoorwaarden om mentor te worden?
(Gepensioneerd) praktijkhoudend huisartsen kunnen zich aanmelden als mentor, ongeacht hoeveel jaar ervaring zij hebben als praktijkhouder. Het belangrijkste is dat je als mentor het gevoel hebt hier klaar voor te zijn en hier voldoende ruimte voor te hebben.
Financiële aspecten van het programma
Deelname als mentor is op vrijwillige basis.
Er zijn voor mentees geen kosten aan verbonden om deel te nemen aan het mentorschapsprogramma.
Meld je aan!
- Wil jij je aanmelden als mentee? Meld je dan hier aan.
- Wil jij je aanmelden als mentor? Meld je dan hier aan.