Multidomein analyse: op gestructureerde wijze nagaan welke problemen de oudere ervaart op de verschillende domeinen: lichamelijk, psychisch, functioneel, sociaal, eventueel ook zingeving.
In gesprek met de oudere – en zo mogelijk de mantelzorger. Het gaat bij deze analyse niet alleen over ervaren problemen, maar juist ook over behoeften, wensen en prioriteiten van de oudere ten aanzien van zijn kwaliteit van leven.
Welke aspecten maken het leven de moeite waard en waar zijn zorgen
‘Waar kijkt u naar uit?’ – ‘Wat raakt u nog?’ – ‘Waar ligt u wakker van?’
Uit vastgestelde problemen, wensen een behoefte samen met oudere en mantelzorger prioriteiten stellen. Deze informatie is leidend bij de formulering en prioritering van de behandeldoelen.
Zo mogelijk wordt nu ook al een Advanced Care Planning (ACP) of ‘behandelwensengesprek’ gesprek gevoerd. Inmiddels is de term ‘proactieve zorgplanning’ (PZP) meer gebruikelijk. In een PZP-gesprek is een proces waarbij de patiënt met de behandelend arts wensen, doelen en voorkeuren voor de zorg rond het levenseinde bespreekt en eventueel vastlegt, vooruitlopend op het moment dat de patiënt zelf niet meer in staat is om beslissingen te nemen. Dit gesprek hoort bij het bespreken van wensen en doelen van de oudere en geeft inzicht in wat voor de oudere zelf belangrijk is en welke keuzes hij/zij zou maken m.b.t. medische handelingen.
Een belangrijk onderdeel van een multidomein analyse is het bespreken van medicatie. Medicatieboordeling is een belangrijk onderdeel van zorg voor kwetsbare ouderen. Polyfarmacie kan behalve tot ziekenhuisopname ook tot andere problemen leiden. Er is meer kans op over-/ onder behandeling. Sommige medicatie kunnen elkaar tegenwerken of juist versterken. Ouderen zijn extra gevoelig voor de schadelijke effecten van medicatie, waardoor meer bijwerkingen optreden, zeker bij polyfarmacie. Dit kan de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden.
Bij ouderen met complexe problematiek is samenhangende zorg nodig in de vorm van multidisciplinaire afstemming.
Tools
Screenings Instrumenten
- Easycare-instrumenten downloaden (trap 2)
- Positieve gezondheid
- Aan de slag met Positieve Gezondheid downloads
- Mijn Positieve Gezondheid app
- Spinnenweb volwassenen
- TRAZAG(pdf printversie screening)
Probleeminventarisatie
Persoonsgerichte zorg
- Begin een goed gesprek
- Het 4 Domeinen model /Shared descision making
- Positieve gezondheid
- Aan de slag met Positieve Gezondheid downloads
- Mijn Positieve Gezondheid app
- Spinnenweb volwassenen
- Terugvraagmethode (Pharos)
Medicatiebeoordeling
Een medicatiebeoordeling (MBO) is een integrale beoordeling van de farmacotherapie door patiënt of mantelzorger en arts en apotheker op basis van een gestructureerde, kritische evaluatie van de medische, farmaceutische en gebruiksinformatie. Doel is streven naar een optimaal doelmatige, effectieve en patiëntvriendelijke behandeling. Ook streef je naar het verminderen van de kans op farmacotherapeutische problemen waardoor de veiligheid toeneemt. De individuele behoeften en wensen van de patiënt staan centraal bij deze beoordeling: ‘Wat wil deze persoon met zijn geneesmiddelgebruik?’
De MBO kan ook tijdens het kernteam overleg (stap 4) of bij een multidisciplinair overleg (zie stap 5) wordt gedaan door de patiënt, huisarts en apotheker. De POH kan de bespreking faciliteren.
Behandelwensen gesprek
- Behandelwensformulier
- Handreiking schriftelijk euthanasieverzoek (voor patiënten)
- Handreiking KNMG: tijdig praten over het levenseinde (voor behandelaren)
- Keuzehulp thuisarts: verken uw wensen voor zorg en behandeling (voor patiënten)
- Pharos: in gesprek over de laatste levensfase: bij migranten
- STEM: de verschillende persoonlijkheden van patiënten in het gesprek over de laatste levensfase