HWF heeft vanaf 2022 de GLI regionaal gecontracteerd via zorgverzekeraar VGZ.
De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een combinatie van behandelingen gericht op gezondere voeding en eetgewoonten, meer bewegen en eventueel individuele psychologische behandeling om verandering van gedrag te ondersteunen. De GLI valt onder het basispakket en wordt vergoed door de zorgverzekeraar, er wordt geen eigen risico betaald. De huisarts is verwijzer naar de GLI.
GLI-aanbieders die zijn aangesloten via dit regionale contract worden door HWF ondersteunt bij de uitvoering van de GLI. Zo maken GLI-aanbieders gratis gebruik van het Netwerk Informatie Systeem (NIS). Het NIS zorgt ervoor dat de verwijzingen digitaal kunnen plaatsvinden en faciliteert trajectgebonden communicatie tussen leefstijlcoach en verwijzer en registratie van declaratiegegevens. HWF declareert namens de GLI-aanbieder bij de verzekeraars en draagt zorg voor de uitbetaling.
Verder ondersteunt HWF de multidisciplinaire samenwerking met het GLI-netwerk, waaronder GLI-aanbieders, fysiotherapeuten, diëtisten, welzijnsorganisaties, gemeenten en huisartsen.
Zorgprogramma GLI
Wat is de GLI?
De GLI richt zich op een gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Een GLI-programma bestaat groepssessies en individuele sessies en duurt 2 jaar (begeleidingsfase (1 jaar) en een onderhoudsfase (1 jaar).
De drie speerpunten van de GLI zijn:
- Gezonde voeding
- Gezonde eetgewoontes
- Gezond bewegen
Regionale aanpak
Het doel is om GLI in de hele regio West-Friesland aan te bieden. Dit doen we in samenwerking met de zorgverzekeraar, de gemeenten, leefstijlcoaches, fysiotherapeuten en diëtisten. De huisarts is verwijzer naar de GLI en heeft een belangrijke rol om de toestroom tot de GLI te bevorderen.
Doelgroep
De GLI is toegankelijk voor mensen met overgewicht en een matig of sterk verhoogd gezondheidsrisico op chronische aandoeningen of mensen met obesitas.
Inclusiecriteria
- Volwassenen met BMI 25-30 met co-morbiditeit (hypertensie, dyslipidemie, diabetes, CVZ, artrose, slaap apneu) en voldoende gemotiveerd
- Volwassenen met BMI 25-30 met een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten of diabetes type 2 en voldoende gemotiveerd
- Volwassenen met BMI > 30 en voldoende gemotiveerd
- 16-17 jarigen met matig verhoogd GGR (gewichtsgerelateerde gezondheidsrisico) en voldoende motivatie en passend in het GLI traject voor volwassenen
Exclusiecriteria
- Risicofactoren of co-morbiditeit die deelname aan GLI-programma gedurende 2 jaar verhinderen (te beoordelen door huisarts en leefstijlcoach)
Aanbod en overzicht GLI programma’s
Aanbod GLI programma’s
HWF heeft in deze regio vijf gecombineerde leefstijlinterventies gecontracteerd via de preferente zorgverzekeraar VGZ. Deze vijf gecombineerde leefstijlinterventies zijn erkend en worden vergoed vanuit de basisverzekering zonder aanspraak op het eigen risico. Hieronder vindt u de vijf GLI-programma’s die in de regio West-Friesland zijn gecontracteerd:
Bekijk hier met welke GLI aanbieders HWF heeft gecontracteerd. De specifieke kenmerken van de GLI-programma’s staan in deze tabel (exclusief X-Fittt).
NB: een fitness-abonnement, de sportclub of sportkleding maken geen deel uit van de vergoeding voor de GLI uit het basispakket van VGZ. Sporten/fysiotherapie is niet inbegrepen bij COOL en Beweegkuur! Alleen bij Slimmer zit 24 x een sportles van 1 uur inbegrepen.
CooL
Het CooL-programma richt zich op het verkrijgen van een gezonde(re) leefstijl en het vergroten van eigen regie. Het programma kan online of fysiek worden gevolgd. Je wordt begeleid door een leefstijlcoach en bestaat uit individuele en groepsbijeenkomsten.
Meer informatie: website van CooL of website van MiGuide.
BeweegKuur
Dit programma is gericht op het verminderen energie-inname (voeding), verhogen van lichamelijke activiteit (bewegen) en op maat ondersteuning van gedragsverandering (leefstijl). De beweegkuur stimuleert het zelfmanagent van de deelnemer. Deelnemers bepalen zelf de doelen op en nemen samen de zorgprofessional beslissingen. De begeleiding is multidisciplinair.
Meer informatie: website van De BeweegKuur.
SLIMMER
Het SLIMMER-programma richt zich op het voorkomen van diabetes type 2, door het duurzaam verbeteren van het voedings- en beweegpatroon. Deelnemers worden begeleid naar lokaal beweegaanbod en ondersteund door terugkommomenten. Onderwerpen die aan bod komen zijn: voeding, beweging, slaap, stress & ontspanning. Een casemanager coördineert het programma(lokaal maatwerk) en de uitvoering is in handen van een multidisciplinair team (leefstijlcoach, diëtist, fysio- en oefentherapeut) en lokale beweegprofessionals.
Meer informatie: website van SLIMMER.
Samen Sportief in Beweging (SSiB)
Samen sportief in Beweging is geschikt voor mensen uit de kwetsbare doelgroepen of mensen die niet gewend zijn om regelmatig te bewegen. Gemeentelijke instellingen hebben een actieve rol binnen de interventie. Het programma bestaat uit individuele contacten en groepsbijeenkomsten.
Meer informatie: website van SSiB.
X-Fittt
X-Fittt GLI is een effectieve gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) die zich richt op drie belangrijke pijlers: het verminderen van calorie-inname door middel van natuurlijke voeding, het stimuleren van fysieke activiteit en het bieden van psychologische ondersteuning voor gedragsverandering.
Meer informatie: website van X-Fittt.
Verwijzing en vergoeding
De huisarts kan een Patiënt verwijzen naar een gecombineerde leefstijlinterventie vanaf een matig verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico (GGR) volgens de indicatiecriteria uit de Richtlijn Overgewicht en Obesitas bij volwassenen en kinderen, aangevuld met eisen van het Zorginstituut Nederland.
Niet iedereen met overgewicht of obesitas komt direct in aanmerking voor een GLI-programma. Een gemotiveerde Patiënt met een matig verhoogd GGR (of hoger) in combinatie met comorbiditeit komt in aanmerking voor een GLI-programma. In- en exclusiecriteria en contra-indicaties zijn gebaseerd op de Richtlijn Overgewicht en Obesitas bij volwassenen en kinderen, aangevuld met eisen van het Zorginstituut Nederland.
Richtlijn Overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen
Verwijsproces
Klik hier voor de werkinstructie verwijzing keten patiënt naar de GLI huisarts.
Klik hier voor de werkinstructie verwijzing niet-keten patiënt naar de GLI huisarts.
De GLI-aanbieder voert het intakegesprek met de patiënt en beoordeelt of deze GLI een geschikt programma is voor deze patiënt. Het verwijzen naar de GLI kan via het Netwerk Informatie Systeem (NIS) van Health Connected. Dit kan voor zowel keten als niet-keten patiënten. In het NIS zijn de gecontracteerde GLI-aanbieders te vinden en kan eenvoudig digitaal worden verwezen. Ook biedt het NIS de mogelijkheid om te communiceren met GLI-aanbieders.
Voor vergoeding van de GLI is alleen een verwijzing van de huisarts noodzakelijk. De volgende verzekerden komen (op basis van een verwijzing door de huisarts) in aanmerking voor de GLI:
- Volwassenen met BMI 25-30 met co-morbiditeit (hypertensie, dyslipidemie, diabetes, CVZ, artrose, slaap apneu) en voldoende gemotiveerd
- Volwassenen met BMI 25-30 met een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten of diabetes type 2 en voldoende gemotiveerd
- Volwassenen met BMI > 30 en voldoende gemotiveerd
- 16-17 jarigen met matig verhoogd GGR (gewichtsgerelateerde gezondheids risico) en voldoende motivatie en passend in het GLI traject voor volwassenen
Coderen verwijzing GLI in HIS
Voor het registreren van deelname aan de GLI wordt geadviseerd de diagnostische bepaling 3927 ‘deelname Gecomb.Leefstijl Interv. (GLI)’ te gebruiken. Dit is een door NHG vastgestelde code en staat beschreven als deelname Gecomb.Leefstijl Interv. Zie ook: Bepalingen NHG.
Aansluiten als GLI aanbieder
Zorgprofessionals die geïnteresseerd zijn in het aanbieden van een GLI (Cool, Beweegkuur, SLIMMER, Samen Sportief n Beweging en X-Fittt) via HWF kunnen contact opnemen met mbetpbbeqvangbe@ujs.ay. Voorwaarde is de opleiding hbo-leefstijlcoach met:
- Registratie in BLCN en KABIZ
- Aantekening leefstijlcoach GLI met vermelding in kwaliteitsregister van eigen beroepsgroep. Betreft fysiotherapeuten en diëtisten
- Daarbij geldt voor alle interventies dat de GLI-aanbieder de startscholing voor deze interventie gevolgd heeft en beschikt over een geldige licentie.
Klik hier voor de werkinstructie GLI verwijzing en declareren.
Documenten en links
Achtergrondinformatie
Vergoeding Liraglutide (Saxenda®)
Bij overgewicht en obesitas volgt de voorschrijver de van kracht zijnde zorgstandaard: Obesitas (2010). Behandeling van de verzekerde met liraglutide (Saxenda®) wordt door de voorschrijver derhalve in lijn met de hiervoor genoemde zorgstandaard afgewogen en voorgeschreven.
Vergoedingsvoorwaarden Liraglutide (Saxenda®)
Vergoeding voor liraglutide bij mensen met obesitas geldt voor patiënten ouder dan 18 jaar zonder diabetes type 2 die voldoen aan de volgende voorwaarden:
- deelnemen aan een door het RIVM erkende gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)*, voor de behandeling van volwassenen met obesitas,
zonder diabetes mellitus type 2 en die (nog) niet in aanmerking komen voor metabole chirurgie:- BMI ≥35 kg/m2
in combinatie met een co-morbiditeit (hart- en vaatziekte, slaapapneu en/of artrose) óf - BMI ≥40 kg/m2
- BMI ≥35 kg/m2
De behandeling dient te worden gestaakt indien na 3 maanden gebruik van de onderhoudsdosering het aanvankelijke gewicht niet met ten minste 5% is afgenomen.
*Inzet van liraglutide (Saxenda®) kan alleen overwogen worden indien een GLI niet succesvol is na één jaar behandeling (zie hiervoor Zorgstandaard Obesitas 2010). Vanwege het niet nog niet voorhandenzijn van erkende intensieve GLI (GLI+) programma’s, wordt in dezen de inzet van obesitas medicatie gekoppeld aan de in de Zorgstandaard Obesitas 2010 geldende voorwaarde bij een erkend GLI programma: pas als een GLI niet succesvol is na 1 jaar, kan obesitas medicatie overwogen worden
Vragen en antwoorden over de vergoeding farmacotherapie bij obesitas (Zorgverzekeraar Nederland)
Artsenverklaring
Liraglutide moet worden voorgeschreven in combinatie met een artsenverklaring. De meest actuele versie is te downloaden op: Formulieren – ZN – Formulieren (znformulieren.nl)
Werkinstructie GLP-1
We hebben een integrale werkinstructie starten GLP-1Integrale toepassing GLP1 RA gemaakt. Deze is ook toepasbaar voor Saxenda.
Vergoeding bupropion/ naltrexon (Mysimba®)
Bij overgewicht en obesitas volgt de voorschrijver de van kracht zijnde zorgstandaard: Obesitas (2010). Behandeling van de verzekerde met naltrexon/bupropion (Mysimba®) wordt door de voorschrijver derhalve in lijn met de hiervoor genoemde zorgstandaard afgewogen en voorgeschreven.
Vergoedingsvoorwaarden naltrexon/bupropion (Mysimba®)
Vergoeding voor naltrexon/bupropion bij mensen met overgewicht en obesitas geldt voor patiënten ouder dan 18 jaar die voldoen aan de volgende voorwaarden:
- deelnemen aan een door het RIVM erkende gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)*, voor de behandeling van volwassenen met obesitas:
- BMI ≥27 tot 30 kg/m2 in combinatie met een co morbiditeit (risicofactoren voor) hart- en vaatziekte, diabetes type 2, slaapapneu en/of artrose of
- BMI ≥30 kg/m2
De behandeling dient te worden gestaakt indien na 4 maanden gebruik van de onderhoudsdosering het aanvankelijke gewicht niet met ten minste 5% is afgenomen.
*Inzet van bupropion/ naltrexon (Mysimba®) kan alleen overwogen worden indien een GLI niet succesvol is na één jaar behandeling (zie hiervoor Zorgstandaard Obesitas 2010). Vanwege het niet nog niet voorhandenzijn van erkende intensieve GLI (GLI+) programma’s, wordt in dezen de inzet van obesitas medicatie gekoppeld aan de in de Zorgstandaard Obesitas 2010 geldende voorwaarde bij een erkend GLI programma: pas als een GLI niet succesvol is na 1 jaar, kan obesitas medicatie overwogen worden
Vragen en antwoorden over de vergoeding farmacotherapie bij obesitas (Zorgverzekeraar Nederland)
Artsenverklaring
bupropion/ naltrexon moet worden voorgeschreven in combinatie met een artsenverklaring. De meest actuele versie is te downloaden op: Formulieren – ZN – Formulieren (znformulieren.nl)
Contactpersoon
GLI-aanbieders
Obdam
Binnenkort gaat er een nieuwe groep van start. Aanmelden is nog mogelijk!
Programma(‘s)
COOL
Meer informatieFysiotherapie Blokker in Blokker
Nieuwe startdata:
Januari 2025 - op de donderdag van 18.15 tot 19.15 uur.
Programma(‘s)
SLIMMER
Meer informatieZwaag, Opmeer, Nieuwe Niedorp
Binnenkort gaat er een nieuwe groep van start. Aanmelden is nog mogelijk!
Programma(‘s)
De BeweegKuur
COOL
Medemblik en Hoorn
Eind januari 2025 start nieuwe groep Medemblik; aanmelden nog mogelijk
Programma(‘s)
De BeweegKuur
Meer informatieGrootebroek
• Dag groep (vrijdag): 27 september om 09.00 uur.
• Avond groep november, startdatum en tijd volgt nog.
Aanmelden voor beide groepen nog mogelijk.
Programma(‘s)
De BeweegKuur
Meer informatieNieuwe groep start 19 maart 2025 09.00-10.30 uur Oosterblokker
Programma(‘s)
COOL
Meer informatieHuisartsenpraktijk Hoornse Hop in Hoorn
Centrum de Loft in Blokker
De september groep zit vol. Indien u zich aanmeld komt u op de wachtlijst. De start van de nieuwe groep is nog niet bekend.
Programma(‘s)
COOL
Meer informatieHoorn
Programma(‘s)
Beweegkuur, specifiek voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking
Meer informatie